Etiketter

,

20140520-212847-77327311.jpg

Häromdagen så var jag och Vicke bjudna på pokerkväll i min kusins nya hus. Vi gjorde hamburgare och mitt bidrag var hemmagjorda hamburgerbröd. Jag gjorde dubbel sats på en gång för att ha i frysen och bröden blev så himla goda att jag snart ska göra en sats till. Helt perfekt att bara ta fram tillsammans med lite köttfärs och göra snabba burgare när man känner sig lat. Men man behöver ju inte bara ha hamburgare mellan hamburgerbröd – pulled beef, chicken eller pork är också supergott i med grönsaker och en kall sås. I söndags så provade vi pulled chicken eftersom vi hade alla ingredienser och det var urenkelt, mycket snabbare än karrevarianten och verkligen hur gott som helst. Det blir en repris till helgen när min syster och hennes man kommer och hälsar på!

Pulled Chicken
4 – 6 personer

Ingredienser
4 st tinade kycklingfileer
1 gul lök
olja
1 flaska smokey bbq-sås

Gör så här
Sätt ugnen på 130 grader. Strimla löken tunt och bryn kycklingfileerna så dom får fin färg. Lägg fileerna i en gryta och ringla på lite olja, släng i löken och häll bbq-såsen över kycklingen. Ställ in i ugnen med locket på i cirka 2,5 timmar – kycklingen är klar när kycklingen faller isär när man petar på den.
Ta upp fileerna och lägg i en skål och ”dra isär” köttet med två gafflar. Skeda sedan lite bbq-sås över köttet och blanda tills du är nöjd med smaken. Salta eventuellt lite.

Servera på en gång med hamburgerbröd eller tortillas med grönsaker och en kall sås!

Hamburgerbröd
10 st

Ingredienser
40 g smör
2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
2 msk honung
2 tsk salt
1 nypa gurkmeja (för färgens skull)
1 ägg
8 dl vetemjöl (typ)
Ägg + sesamfrön

Gör så här
Smält smöret och värm tillsammans med vatten och mjölk till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med smörblandningen. Tillsätt honung och salt. Vispa ägget och blanda ner.
Blanda sedan ner vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg i cirka 10 minuter.

Låt jäsa i cirka 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 10 bitar. Forma till runda bullar och tryck till lite. Låt jäsa på bakplåtspapper under bakduk och jäs en timme till.

När bröden har jäst klart pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

Så himla gott och enkelt!

Annonser