Etiketter

, ,

20130403-210514.jpgIdag blev jag tvärsugen på att baka pizza men ville inte göra standard salami-svarta oliver-pizzan som jag alltid verkar falla tillbaka på. Kom på att vi hade en kycklingfile i frysen så googlade fram ett recept på en BBQ chicken pizza. Vicke sa att det var den bästa hemgjorda pizzan som han ätit och jag får nästan hålla med, det starka från BBQsåsen, det söta från den karameliserade rödlöken, det beska från den gröna paprikan och det salta från baconet tillsammans med mör kyckling visade sig vara en vinnande kombination. Prova!

Ingredienser

Pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
1/2 msk flytande honung
6-7 dl vetemjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av vattnet. När jästen är upplöst så häller du i resten av vattnet, oljan, saltet och honungen och rör om. Arbeta sedan in vetemjölet lite i taget och knåda några minuter tills degen är smidig. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Toppingen
1 kycklingfile, grillad och tärnad ganska smått
1 paket tärnat och stekt bacon
1 liten tärnad grön paprika
1 liten rödlök, karameliserad (hackad och stekt i lite smör och flytande honung)
BBQ sås
Riven Mozzarella + annan valfri riven ost (jag använde gouda)
Pizzakrydda

Gör så här
Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en tom plåt i mitten av ugnen. Dela degen i två delar och baka ut till pizzor på bakplåtspapper. Pensla kanterna med lite olivolja så blir dom fina och gyllenbruna. Börja med att breda ut BBQ-sås på pizzan, strö sedan över ost – överdriv inte mängden ost, det är alltid det största misstaget man gör med pizza. Ta hellre för lite än för mycket. Strö sedan över kycklingen, baconet, paprikan och rödlöken och avsluta med pizzakryddan. Ta sedan ut den superheta plåten ut ugnen och lägg pizzan direkt på plåten. Då blir pizzan krispig på undersidan också. Grädda sedan pizzan i mitten av ugnen i några minuter tills den ser färdig ut. Servera med en god dressing och självklart coca cola!

Annonser