Etiketter

,

20120917-205629.jpg

Jag har aldrig kokat sylt eller marmelad för att jag trodde att det var en konst endast en farmor kan. Har ikväll upptäckt att det är skitenkelt. Till marmeladen gjorde jag tunnbrödskex av mjukt tunnbröd som vi köpte på bondens marknad med getbrie, Västerbottensost och pepparsalami. 

Tunnbrödskex
Ingredienser
Mjukt tunnbröd
Olivolja
Flingsalt

Gör så här
Pensla tunnbrödet med olivolja och strö över flingsalt. Skär tunnbrödet i tre-eller fyrkanter i önskad storlek och ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 5 minuter, dom ska bli gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Fikonmarmelad
Ingredienser
6 st färska fikon
1,25 dl strösocker
1/2 dl vatten
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 chilifrukt

Gör så här
Tvätta och tärna fikonen med skalen på. Lägg dom i en tjockbottnad kastrull tillsammans med sockret, vattnet och vaniljsockret. Koka upp och låt sjuda i cirka 30 minuter. Tillsätt en halverad, urkärnad chilifrukt när halva tiden gått och rör om då och då så att det inte bränner fast. Ta bort chilifrukten och kör marmeladen med stavmixer för en lenare marmelad och med potatisstötare om du vill ha större bitar.

Låt svalna och servera tillsammans med kexen och ostarna.

Och vin.

Annonser