Etiketter

20120912-120416.jpg

20120912-120407.jpg

Förra veckan började höstkylan smyga sig på och då får jag alltid lust att laga höstmat. Den här soppan är enkel att göra och lätt att sätta sin egen prägel på. Du kan egentligen tillsätta vilka passande grönsaker du vill, till exempel sötpotatis, och krydda på det sättet du gillar bäst. Du kan också skippa grädden om du vill – jag tycker dock att den lyfter soppan och gör den lenare. Man får helt enkelt prova sig fram. Så här gjorde jag:

Ingredienser, 4 port
6 – 8 potatisar
2 morötter
En bit kålrot, lika stor som en halv näve ungefär
1 palsternacka
1/2 purjolök
2 klyftor vitlök
Vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl grädde (4%)
Vatten
Muskotnöt
Cayennepeppar
Salt
Peppar

Gör så här
Skala och hacka grönsakerna. fräs allt i smör i en stor kastrull utan att det får färg. Häll på vatten så allt täcks och tillsätt buljongen. Låt koka tills grönsakerna är mjuka och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och smaka av med muskot, cayenne, salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer vatten och buljong om soppan är väldigt tjock.

Servera med ett gott bröd och ett glas mjölk!

20121022-185525.jpg

Annonser