Etiketter

,

20140708-181806-65886106.jpg

För ett tag sedan så gjorde min syster några gästspel här på bloggen – tanken var att båda två skulle lägga ut våra recept här men med familj och studier så hann hon bara lägga upp några inlägg. Det här receptet är en lämning av den perioden – och jag älskar det här brödet! Har bakat det några gånger och det blir alltid lika gott. Jag har skrivit 15-25 st i receptet eftersom det beror på hur stora du vill ha dom. Jag gjorde maffiga tekakor sist och fick ut 16 st stora av en sats deg. Godast är dom såklart nybakade med en stor klick smör som smälter och en nypa flingsalt:)

Ingredienser, 15-25 st
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl sirap
50 g jäst
ca 12 dl vetemjöl

Gör så här
Koka ihop havregryn salt och vatten till en gröt, ca 3 minuter. Tillsätt smör som får smälta i grötmassan. Tillsätt mjölk och sirap. Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma grötblandningen. Tillsätt mjöl tills degen blir lättarbetad. Knåda degen tills den känns mjuk och glansig och kavla ut till en stor platta, ca 2-3 cm tjock. Stansa ut runda kakor i önskad storlek med ett glas eller en liten skål. Lägg på plåt och låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills dom har en gyllene yta på 225 grader. Låt svalna på galler under en bakduk.

Tips! Värm i ugnen en stund när du blir sugen så smakar dom som nybakade igen!

Annonser