Etiketter

, , ,

Image

Den här soppan är ett återkommande inslag här hemma. Den bjuds som förrätt, som tapas eller som varmrätt. Jag föredrar den lite hetare, men det går ju såklart dra ner på cayennepeppar om man inte gillar hetta. Chilikrutongerna till är dock nästan det bästa av allt! Chili-olja gör du enkelt själv genom att hacka ett par chilifrukter och lägga i en burk eller glasflaska. Häll sedan på olivolja och låt dra, helst några dagar. Om du inte har tid med det så kan du fräsa chili i olivolja en stund och sedan lägga i brödet.

Ingredienser, soppan
10-12 stycken stora kantareller
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
0,5 del vitt vin
2,5 dl grädde
6 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja
Några klickar smör
Cayennepeppar
Salt&peppar

Gör så här
Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med svampen. Om du använder torkade kantareller så låter du dom ligga i blöt en halvtimme innan du fräser dom. Häll sedan över det vita vinet och låt det koka in.
Tillsätt hälften av buljongen och all grädde. Låt sjuda cirka 10 minuter. Tillsätt lite buljong om det ser väldigt tjockt ut.

Mixa sedan soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Späd soppan med buljong tills den får önskad konsistens och krydda med salt, peppar och cayenne tills du är nöjd. Klicka sedan i lite smör och rör om till det är helt smält. Strö över hackad persilja och servera rykande het!

Chilikrutonger
Skär bröd (tex baguette eller ciabatta) i cirka 10 cm långa ”stavar”
Stek brödet i stekpanna tillsammans med chili-olja
Servera direkt tillsammans med soppan!

Garanterat uppskattad!

Annonser